Songwa – fra bønne til kopp i Tanzania

Songwa Estates ble etablert i 2007 av La Marzocco, Mahlkönig og Probat, for å lære ansatte, kunder og andre om hvor kaffe kommer fra og hvordan den blir produsert, plukket og prosessert. De ønsket også å gi noe tilbake til de som produserer kaffe og lokalsamfunnet rundt gjennom prosjektet Hands for Songwa, som støttes med en andel fra hvert produktsalg. Hands for Songwa har blant annet støtte renovasjon og støtte til Muvw Primary School og brønner med rent drikkevann til de som bor i området.

 

Songwa ligger ved Mbeya i The Great Rift Valley, ca. 900 kilometer fra Dar Es Salaam som er hovedstaden i Tanzania. Gården ligger på 1450 meter over havet, og dyrker 100% Arabica-kaffe av bønnetypen Bourbon. I løpet av et opphold på gården får besøkende en innføring i kaffeteori og opplæring i alt fra planting, plukking og prosessering til eksport av grønn kaffe. 

Dag 1

- Ankomst til Dar Es Salaam flyplass

- Transport til og overnatting på Mövenpick Royal Palm Hotel eller Southern Sun Hotel

Foto: Jacob de Boer

Barista School sin grunnlegger, Patrick Watz, besøkte Songwa i juni 2010. Det var hans første besøk på en kaffeplantasje, og turen gjorde stort inntrykk på han. Etter 12 år i kaffebransjen hadde Patrick allerede mye kunnskap om hva som skal til for å få et optimalt resultat etter at kaffen er brent, men han ville reise til Songwa for å forstå mer om det som skjer før kaffen kommer til Norge og for å møte andre kaffefolk. 

 

Reisen startet med en eventyrlig tur med lavtflygende propellfly fra Dar es Salaam, der de fikk oppleve hjertet av Afrika i fugleperspektiv. Da de kom frem ble de innlosjert på Utengele Lodge, som ligger midt i et kaffeområde, i gangavstand til plantasjen. Oppholdet var en fin kombinasjon av teori og praksis, og deltakerne fikk være mye ute. De fikk være med å plukke kaffebønner, trimme kaffetrær, vaske og tørke av kaffe, i tillegg til en tur til den lokale stasjonen hvor kaffen ble sortert. På kveldene samlet alle seg til middag og delte inntrykk fra dagen, enten på lodgen eller på langbord med bål og lykter ute i naturen.

 

Patricks beste minne fra turen er at han fikk plante sitt eget lille kaffetre; et tre som nå er 9 år gammelt og forhåpentligvis bærer masse frukter. Han nevner også to dager med safari som et høydepunkt; en fantastisk opplevelse der de kom tett på løver, elefanter, giraffer og andre eksotiske dyr. Turen til Songwa ga Patrick enorm respekt for det harde arbeidet og all kunnskapen som ligger bak hver eneste kopp med kaffe vi drikker. Han anbefaler Songwa-turen til alle som ønsker en hands-on opplevelse av en kaffeplantasje sammen med andre likesinnede, og skryter av møtene med de kunnskapsrike menneskene som står bak prosjektet på dette fantastiske stedet i hjertet av Afrika.  

Påmelding:

Neste tur organisert av La Marzocco finner sted fra 13.-19. juni 2020. La Marzocco kan også organisere private turer for grupper på 10-12 personer. Det anbefales å reise i juni eller juli for å få med seg innhøstingen av kaffe. For å melde deg på en organisert tur eller organisere en egen gruppetur, ta kontakt via skjemaet på denne siden http://www.songwa-estates.com/en/contact/ eller send en mail på engelsk til Mary Diamond mary@lamarzocco.com. Barista School/Espressospesialisten er ikke arrangør av turen.